2014. április 9., szerda

Krumplis gombóc

 

Egy sváb specialitás, ami az egyik legfinomabb köret - számomra - főzelékek, káposztás ételek mellé. Tésztájából sok minden készülhet: levesbetét, nudli, barátfüle (Marmaladentaschler), töltött gombóc, valamint tócsni-szerűen is kisüthető zsiradékban. 

A pontos recept Midi néni sváb étel- és süteménykülönlegességeket bemutató könyvéből van. Nagymamám nem mért hozzá semmit, csak érzésre gyúrta össze a hozzávalókat.

Hozzávalók:

3 db nagy, főtt krumpli
25 dkg liszt
1 db tojás
1 evőkanál fagyos zsír
1 csipet só

A krumplikat héjukban megfőzöm, megpucolom, krumplinyomóval összetöröm.

A lisztet összemorzsolom a krumplival, majd hozzáadom a felvert tojást, sót, zsírt. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, kisodrom. Felszeletelem és nagyobb diónyi gombócokat formálok belőle.

Lobogó, sós vízben jó 10 percig főzöm a gombócokat. Nem kell leöblíteni! 




2014. április 2., szerda

Avokádókrém

 

Régóta szerettem volna már kipróbálni ezt az egyszerű receptet, amelyre most jó alkalmat adott Janka blogszülinapi játéka

Csak kenyeret kell pirítani hozzá és máris kész az isteni reggeli/vacsora... 

Az eredeti recept itt található, én csak egy kicsit változtattam rajta.






Hozzávalók:

2 érett avokádó
1/2 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
kevés olíva
2-3 evőkanál tejföl
1 kk. dijoni mustár
1 lime leve
só, bors
egy csipet csilipor
 
Az avokádót vágjuk ketté és kanalazzuk egy tálba a húsát és villával törjük össze.
A hagymát és petrezselymet szintén vágjuk finomra.
A fokhagymát reszeljük le.
Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a csilit, majd a mustár, olíva, tejföl és zöld citromlé is jöhet.
Az egészet vegyítsük botmixerrel és már fogyasztható is.
 
 

2014. március 28., péntek

Rántott tojás és házi sajt tartármártással

 

Az egyik kedvenc blogom, a "Csak mert szeretem" a 2. blogszületésnapját ünnepelte nemrég. A háziasszony, Janka kérésére a kedvenc húsvéti receptemet hozom most az évforduló és a közelgő ünnep kapcsán. 

Igazából ez a recept nem kizárólag húsvéti. Nagymamám általában Karácsony és Húsvét előtt készítette nekünk a böjti napokon. A rántott sajt és hal szinte evidens ilyenkor, de a rántott tojás kapcsán sok barátom rám csodálkozott már... :)

Pontos mennyiségeket nem írok most, csak a hozzávalókat:


Főtt tojás
Sajtszeletek (nálam házi sajt)
Tojás
Zsemlemorzsa
Liszt
Szezámmag (elhagyható)
Olaj

Tartár mártás: tejföl, majonéz, mustár, citromlé, kevés só és cukor

Köret: nálam most petrezselymes krumplipüré, de lehet más is: pl. rizs, majonézes krumpli, sült krumpli.

A tojásokat lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzöm. Kihűtöm, megpucolom, ketté vágom.

A fél főtt tojásokat és a sajtot hagyományos módon panírozom: liszt, tojás (sóval), (szezámmagos) zsemlemorzsa. A panírba forgatott finomságokat forró olajban - egyszer átforgatva - készre sütöm.

Nem is kell jobb ebéd egy húshagyó napon!


2014. március 21., péntek

Medvehagymás-juhtúrós masni


Egy egyszerű, tavaszi kedvenc. :)

Hozzávalók:

30dkg masni tészta
20dkg tejföl
10dkg juhtúró

Medvehagymás olajhoz:

1 csokor medvehagyma
1dl olivaolaj
1 gerezd fokhagyma

A csokornyi mevehagymát megmostam, leveleit felaprítottam. Hozzáadtam egy szétnyomott gerezd fokhagymát, az olajat és botmixerrel pürésítettem. Lezárt üvegben a hűtőben egy darabig eltartható így, a minap a tojásrántottát tettem vele gazdagabbá.

A tésztát lobogó, sós vízben készre főztem, leszűrtem. Még melegen hozzákevertem egy nagy evőkanál medvehagymás olajat, a juhtúrót és a tejfölt. 

Tipp: Aki szeretné, tálaláskor tehet még rá pluszban tejfölt, esetleg reszelt parmezánt. Legközelebb házi tésztával készítem el!




2014. február 27., csütörtök

Pizza - a mi kedvenc receptünkkel


Sokféle pizzatésztát kipróbáltam már, de nekem - és a családnak - ez lett a favorit. 

Időnként 1,5 adagot gyúrok belőle, ilyenkor két tésztát nyújtok de csak az egyiket készítem el, a másik kinyújtva, szósz nélkül megy a fagyasztóba. Legközelebb csak előveszem, kiengedem, kicsit kelesztem és megpakolva készre sütöm.

Hozzávalók:

Tészta:
40dkg liszt (szoktam keverni Graham és teljes kiőrlésű liszttel is)
4 evőkanál olaj
Sütésre várva...
1dl tej
1 kiskanál cukor
2dkg élesztő
1,5 dl langyos víz


Szósz1:
Olaj
1 evőkanál liszt
1,5 dl paradicsomlé
Só, bors, bazsalikom, kakukkfű
Mehet bele hagyma is

Szósz2:
Olaj
1 evőkanál liszt
1,5 dl tej
Fokhagyma
1 evőkanál ízesített sajt- vagy vajkrém


Sajt(ok), feltétek

A tésztához a lisztet egy nagy tálba teszem, a közepébe mélyedést alakítok. Ide öntöm a meleg tejet a cukorral, élesztővel, liszttel meghintem és 20 percig kelesztem. Ekkor hozzáadom a langyos vizet és készre gyúrom a tésztát. 40 percig meleg helyen kelesztem.

A megkelt tésztát centi vastagra nyújtom, megkenem szósszal és megszórom különböző feltétekkel. 200 fokon 15 percet sütöm, majd meghintem bőven sajttal és újabb 10-15 perc alatt készre sütöm.

A szószok alapja mindig olajon világosra pirított liszt, majd tej vagy paradicsomszósz.

A feltéteknek csak a képzelet szab határt: sonka, virsli, kolbász, zöldségek, hagyma, kukorica, ananász, főtt tojás......... stb

2014. február 17., hétfő

Paradicsomos-kéksajtos spagetti

 

Imádjuk a kék sajt intenzív ízét, amiből egy kevéske elég, hogy feldobja az ételt.

Hozzávalók:

1 kis fej hagyma
Olívaolaj
Só, bazsalikom, kakukkfű vagy Provance fűszerkeverék
4dl pardicsomlé
1 evőkanál liszt
1dl tejszín
8dkg kék sajt
30dkg spagetti


A hagymát kevés olajon megfonnyasztottam majd hozzákevertem a lisztet. Világos zsemleszínűre pirítottam majd felöntöttem paradicsomlével. Fűszereztem, hozzáadtam a felkockázott sajt felét és a tejszínt, együtt összerottyantottam.

A spagettit forrásban lévő sós, vízben kifőztem.

A kifőtt tésztát a paradicsommártással és a maradék sajtkockákkal tálaltam.



2014. február 10., hétfő

Tárkonyos-gombás zöldségleves házi tésztával

 

Egy tartalmas, finom leves, ami forrón a legjobb.
Házi tészta

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 nagyobb csiperke
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • esetleg zeller és/vagy karalábé
  • ételízesítő
  • húsleves lé vagy kocka
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • 1 evőkanál szárított tárkony
  • olaj, só, bors
  • liszt
  • házi tészta recept itt

A zöldségeket előkészítettem: megmostam, megtisztítottam, karikára vágtam.

A vöröshagymát felaprítottam, kevés olajon üvegesre pároltam.  Hozzáadtam a répa karikákat, egy kevés vizet, egy kiskanál sót. Fedő alatt 10 percig pároltam.

Ekkor hozzáadtam a gombát is, majd újabb 10 percig puhítottam a zöldségeket. Ezután felöntöttem húslevessel (ennek hiányában vízzel+húsleves kocka) és forrásig főztem.

Beledobáltam a házi metéltet (jó a bolti tészta is), fokhagyma gerezdeket és puhára főztem a tésztát. Ez újabb 10 perc főzést jelent.

A tejszínt (vagy tejfölt) csomómentesre elkevertem egy evőkanál liszttel és a tárkonnyal. Hozzáadtam egy keveset a forró léből, majd a levesbe kevertem. Ízesítettem még sóval, ételízesítővel, borssal. Utoljára felforraltam.